“Ec Shlirë” („Walk freely“)!

3 June, 2016

Published by Heinrich Boll Stiftung

Presented during the POINT Conference in Sarajevo, EcShlire allows women to anonymously report sexual and other forms of harassment. Od 25. do 29. maja 2016. u Sarajevu je organizirana POINT konferencija, okupljanje aktivist/ica, programer/ki i drugih osoba s tehničkim afinitetima iz deset različitih zemalja, a koji rade na presjeku političkog angažmana i digitalnih medija. Pored projekata s Balkana i iz arapskih zemalja koji za svoja medijska izvještavanja koriste „Fact Checking“ i time razotkrivaju propagandu, alata za praćenje izbora u Rusiji ili urbanog projekta iz Skopja koji razotkriva korupciju u građevinarstvu, u Sarajevu je predstavljena aplikacija koja se, u poređenju sa mnogim obimnim projektima, čini tako jednostavna, da bi se lako mogla zanemariti:

“Ec Shlirë” („Walk freely“) je naziv aplikacije sa Kosova, koja ženama omogućuje da, sa samo nekoliko klikova, anonimno prijavi seksualno i druge oblike uznemiravanja. Ovu aplikaciju je razvio kolektiv „Girls coding Kosova“, u suradnji sa „Open Data Kosovo Organization“ i „Kosova Women Network“.

U samo četiri koraka, aplikacija vodi korisnicu do anonimne prijave. Korisnica samo odabere ikonicu koja najbliže opisuje doživljeno uznemiravanje, odnosno zlostavljanje.

Open Article