Sexual-Harassment-Reporting Apps Help Stop Abuse in Global City Streets

Kosovo’s #WalkFreely (or #EcShlire in Albanian) is another open-source map for reporting — and avoiding — sexual harassment. Helmed by Blerta Thaçi, #WalkFreely was launched in February 2016 through a partnership between Open Data Kosovo, Women’s Network Kosovo, and Girls Coding Kosovo.

Opening New Doors — The Pioneering Work of Open Data Kosovo

When I started to learn about open data and how we can combine the power of technology to contribute concretely — even if in small ways — I really love that. ODK gave me so many insights into the government and how the government can be open, accountable, and transparent to its citizens.

Open Data Kosovo at Forbes 30 Under 30

Open Data Kosovo (ODK) is bringing government transparency and accountability through technology. The leadership team works to improve Kosovo through increasing civic engagement through technology, opening government data, and engaging in digital humanitarianism.

Rreth 170.000 biznese në Kosovë, në një platformë të vetme

“Open Data Kosovo” ka lëshuar platformën “Bizneset e Hapura”, e cila përmban të dhëna për rreth 170.000 biznese në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e Agjencisë për Regjistrimin e Bizneseve në Kosovë.

Lansohet platforma me të dhënat e rreth 170 mijë bizneseve

Open Data Kosovo sot lansoi platformën Bizeneset e Hapura (http://biznesetehapura.com/). Kjo platformë përmban të dhëna prej rreth 170,000 bizneseve në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e ARBK-së.

170,000 biznese me të dhëna trasnparente

Open Data Kosovo sot lansoi platformën Bizeneset e Hapura (http://biznesetehapura.com/). Kjo platformë përmban të dhëna prej rreth 170,000 bizneseve në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e ARBK-së.

“Ec Shlirë” („Walk freely“)!

Presented during the POINT Conference in Sarajevo, EcShlire allows women to anonymously report sexual and other forms of harassment.

Measuring the Openness of Government Data in the Balkans

Open Data Kosovo is a civic-tech organization that uses technology to contribute towards social good.

Coding to prevent violent extremism

Coding to prevent violent extremism? UnitedCVE youth says “Yes”! Hear from Dafina Olluri, who works for the Open Data Kosovo, which recently launched the Internet for Peace initiative to help find digital solutions against violent extremism.

Decode Darfur

Young software engineers at Open Data Kosovo design a web platform with Amnesty International to research and campaign against human rights abuses in Darfur.

Techstitution – teknologji për institucione dhe për të mirën publike

Sot nuk ka shumë zgjidhje teknologjike që ndihmojnë institucionet të bëhen më efikase dhe jetën e njerëzve më të lehtë. Ne besojmë se në qoftë se i bashkojmë forcat së bashku me komunitetin mundemi të ndihmojë që të sjellim përmirësime sado pak të vogla në këtë drejtim.

Kosovo raises the flag on corruption using open data

Through a series of workshops organized by Open Data Kosovo, the e-prokurimi.org platform was developed in collaboration with students; serving as an opportunity to learn new programming skills, while contributing to the fight against corruption.

Open Procurement Kosovo

UNDP and Open Data Kosovo initiated a partnership that started with one but lead to the opening of procurement databases of five municipalities in Kosovo. The initiative was also supported by the Canadian Fund for Local Initiatives.

EcShlire, walk with us freely!

Following the launch of EcShlire (#WalkFreely) the sexual harassment reporting app 25 Feb., 2016, a cooperation between Open Data Kosovo, Girls Coding Kosova and Kosovo Women’s Network (KWN), the app has been downloaded for more than 800 times and the number of the sexual harassments that has been reported is around 300.

Open Data Kosovo lanson projektin “Llogaridhënia, Teknologjia dhe Rrjeti i Hapjes Institucionale në Evropën Juglindore – ACTION SEE”

Open Data Kosovo lanson projektin “Llogaridhënia, Teknologjia dhe Rrjeti i Hapjes Institucionale në Evropën Juglindore – ACTION SEE”, projekt i financuar nga Komisioni Europian.

Programerke protiv seksualnog uznemiravanja

Organizacije Gilrs Coding Kosova i Open Data Kosovo razvile su aplikaciju za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja, a njena primjena širi se na regiju i svijet.

Coding against Harassment

New app provides increased data on sexual harassment in Kosovo, making it much easier to identify trends in an oft-ignored daily phenomenon.

Using open data to stimulate new methods of human rights monitoring

The traditional strategy of monitoring human rights violations goes like this: Local and international human rights groups often focus on legal advocacy, representing the victims of human rights violations who are willing to testify in court.

Kanadaja mbështet OJQ-të për projekte në luftimin e korrupsionit

Fondi Kanadez për Iniciativa Lokale (CFLI) do të mbështesë projektet e përzgjedhura të Lëvizjes FOL, Shoqatës për Edukim dhe Përkujdesje Familiare (AEFC), ProActive, Open Data Kosova dhe Qendra për Ndihmë Ligjore dhe Zhvillim Rajonal (CLARD), si rezultat i të cilave do të themelohet Qendra Open Data për luftimin e korrupsionit.

Point 4.0 Conference, Open Government and Open Data

Point 4.0 Conference’s first panel, „Open Government and Open Data: From Individual Champions to Standards“, we had a chance to hear Marko Rakar (Association Windmill, Croatia), Milica Kovačević (CDT, Montenegro), Georges Labrèche (Open Data Kosovo) and Lejla Ibranović (Transparency International BiH).

Presidentja Jahjaga dhe ambasadorja LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data Kosovo”

Presidentja Jahjaga, së bashku me ambasadoren LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data”, përmes së cilit bëhet trajnimi i vajzave në përdorimin e teknologjisë informative.

GPIA Alumnus and Co-Founder of Open Data Kosovo Receives Funding for New Transparency Initiative

Georges Labrèche, a student in the Graduate Program in International Affairs, is the Co-Founder and Chief Data Officer of Open Data Kosovo, an NGO that believes opening data is essential in establishing good governance, government transparency, and accountability.

Bëhet evidentimi dhe vizualizimi i 686 hapësirave ku hudhen mbeturinat ilegalisht

Për pesë ditë kemi evidentuar 686 hapësira ku mbeturinat hudhen ilegalisht në Komunën e Gjakovës. Roli i Open Data Kosovo ka qenë ndërtimi i një platforme online, e cila këto hapësira të evidentuara do t’i paraqiste në një hartë me koordinata të sakta.

Debati për të dhënat e hapura dhe roli i Open Data në Ferizaj

Jemi befasuar me gatishmërinë e të rinjëve të Ferizajt dhe me pregaditjen e tyre profesionale në lëminë e Teknologjisë Informative të cilën nuk mund ta vërejmë ndryshe përderisa nuk sprovohen dhe nuk u jepet mundësia që të shfaqin talentin dhe kreativitetin e tyre.

Fondacioni “Open Data Kosova”, publikon të dhënat e prokurimit

ODK -ja, një fondacion që promovon transparencë, llogaridhënien dhe qeverisjen e mirë, pas një muaji pune, në marrëveshje me Komunën e Ferizajt, ka publikuar të dhënat nga puna e zyrës së prokurimit në 4 vjetët e fundit.

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo

Over the course of two weekends, Open Data Kosovo, with the support of UNDP SAEK Team, organized and ran digital capacity building workshops with the Girls Coding Kosova community.

Country Profile – State of OpenStreetMap in Kosovo

We don’t stop short at just opening and hosting data, we also actively engage the tech community and organize events like bootcamps where we build applications that transform open data into information and knowledge that can easily be accessed and understood.

Gjakova, komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit

Gjakova është bërë komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit për tri vitet e fundit, realizim ky në kuadër të projektit anti-korrupsion të UNDP-së, për hapje të databazës.

Gjakova hapë të dhënat e prokurimit

Punëtoritë janë organizuar nga Open Data Kosovo, dhe këta programer përveçse janë trajnuar se si t’i përpunojnë të dhënat dhe vizuelizojnë ato, janë prezantuar edhe me teknologji të reja.

Opening up Procurement Data at the Local Level

UNDP’s Support to the Anti-Corruption Efforts in Kosovo (SAEK) project, in cooperation with the Municipality of Gjakovë/Djakovica, Open Data Kosovo and Jakova Innovation Center, began the first Open Data bootcamp.

What’s UP – Të dhënat publike vijnë në opendatakosovo.org

What’s UP – Të dhënat publike vijnë në opendatakosovo.org

Open Data Kosovo for Digital Capacity Building

Open Data Kosovo (ODK) is a foundation supporting the idea that freely available and transparent data allows for innovative solutions to be implemented, while exposing the public to nascent and enabling technologies.

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo

The fourth day of the UNDP created SHIFT event “Week of Innovation Action” was held at the book cafe Dit e Nat in Prishtina/Prishtinë/Priština on Tuesday 25th of September 2014. This evening focused on challenges and opportunities with open data in Kosovo.

Sexual-Harassment-Reporting Apps Help Stop Abuse in Global City Streets

Kosovo’s #WalkFreely (or #EcShlire in Albanian) is another open-source map for reporting — and avoiding — sexual harassment. Helmed by Blerta Thaçi, #WalkFreely was launched in February 2016 through a partnership between Open Data Kosovo, Women’s Network Kosovo, and Girls Coding Kosovo.

Opening New Doors — The Pioneering Work of Open Data Kosovo

When I started to learn about open data and how we can combine the power of technology to contribute concretely — even if in small ways — I really love that. ODK gave me so many insights into the government and how the government can be open, accountable, and transparent to its citizens.

Open Data Kosovo at Forbes 30 Under 30

Open Data Kosovo (ODK) is bringing government transparency and accountability through technology. The leadership team works to improve Kosovo through increasing civic engagement through technology, opening government data, and engaging in digital humanitarianism.

Rreth 170.000 biznese në Kosovë, në një platformë të vetme

“Open Data Kosovo” ka lëshuar platformën “Bizneset e Hapura”, e cila përmban të dhëna për rreth 170.000 biznese në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e Agjencisë për Regjistrimin e Bizneseve në Kosovë.

Lansohet platforma me të dhënat e rreth 170 mijë bizneseve

Open Data Kosovo sot lansoi platformën Bizeneset e Hapura (http://biznesetehapura.com/). Kjo platformë përmban të dhëna prej rreth 170,000 bizneseve në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e ARBK-së.

170,000 biznese me të dhëna trasnparente

Open Data Kosovo sot lansoi platformën Bizeneset e Hapura (http://biznesetehapura.com/). Kjo platformë përmban të dhëna prej rreth 170,000 bizneseve në Kosovë, duke përdorur të dhëna të gjeneruara nga webfaqja e ARBK-së.

“Ec Shlirë” („Walk freely“)!

Presented during the POINT Conference in Sarajevo, EcShlire allows women to anonymously report sexual and other forms of harassment.

Measuring the Openness of Government Data in the Balkans

Open Data Kosovo is a civic-tech organization that uses technology to contribute towards social good.

Coding to prevent violent extremism

Coding to prevent violent extremism? UnitedCVE youth says “Yes”! Hear from Dafina Olluri, who works for the Open Data Kosovo, which recently launched the Internet for Peace initiative to help find digital solutions against violent extremism.

Decode Darfur

Young software engineers at Open Data Kosovo design a web platform with Amnesty International to research and campaign against human rights abuses in Darfur.

Techstitution – teknologji për institucione dhe për të mirën publike

Sot nuk ka shumë zgjidhje teknologjike që ndihmojnë institucionet të bëhen më efikase dhe jetën e njerëzve më të lehtë. Ne besojmë se në qoftë se i bashkojmë forcat së bashku me komunitetin mundemi të ndihmojë që të sjellim përmirësime sado pak të vogla në këtë drejtim.

Kosovo raises the flag on corruption using open data

Through a series of workshops organized by Open Data Kosovo, the e-prokurimi.org platform was developed in collaboration with students; serving as an opportunity to learn new programming skills, while contributing to the fight against corruption.

Open Procurement Kosovo

UNDP and Open Data Kosovo initiated a partnership that started with one but lead to the opening of procurement databases of five municipalities in Kosovo. The initiative was also supported by the Canadian Fund for Local Initiatives.

EcShlire, walk with us freely!

Following the launch of EcShlire (#WalkFreely) the sexual harassment reporting app 25 Feb., 2016, a cooperation between Open Data Kosovo, Girls Coding Kosova and Kosovo Women’s Network (KWN), the app has been downloaded for more than 800 times and the number of the sexual harassments that has been reported is around 300.

Open Data Kosovo lanson projektin “Llogaridhënia, Teknologjia dhe Rrjeti i Hapjes Institucionale në Evropën Juglindore – ACTION SEE”

Open Data Kosovo lanson projektin “Llogaridhënia, Teknologjia dhe Rrjeti i Hapjes Institucionale në Evropën Juglindore – ACTION SEE”, projekt i financuar nga Komisioni Europian.

Programerke protiv seksualnog uznemiravanja

Organizacije Gilrs Coding Kosova i Open Data Kosovo razvile su aplikaciju za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja, a njena primjena širi se na regiju i svijet.

Coding against Harassment

New app provides increased data on sexual harassment in Kosovo, making it much easier to identify trends in an oft-ignored daily phenomenon.

Using open data to stimulate new methods of human rights monitoring

The traditional strategy of monitoring human rights violations goes like this: Local and international human rights groups often focus on legal advocacy, representing the victims of human rights violations who are willing to testify in court.

Kanadaja mbështet OJQ-të për projekte në luftimin e korrupsionit

Fondi Kanadez për Iniciativa Lokale (CFLI) do të mbështesë projektet e përzgjedhura të Lëvizjes FOL, Shoqatës për Edukim dhe Përkujdesje Familiare (AEFC), ProActive, Open Data Kosova dhe Qendra për Ndihmë Ligjore dhe Zhvillim Rajonal (CLARD), si rezultat i të cilave do të themelohet Qendra Open Data për luftimin e korrupsionit.

Point 4.0 Conference, Open Government and Open Data

Point 4.0 Conference’s first panel, „Open Government and Open Data: From Individual Champions to Standards“, we had a chance to hear Marko Rakar (Association Windmill, Croatia), Milica Kovačević (CDT, Montenegro), Georges Labrèche (Open Data Kosovo) and Lejla Ibranović (Transparency International BiH).

Presidentja Jahjaga dhe ambasadorja LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data Kosovo”

Presidentja Jahjaga, së bashku me ambasadoren LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data”, përmes së cilit bëhet trajnimi i vajzave në përdorimin e teknologjisë informative.

GPIA Alumnus and Co-Founder of Open Data Kosovo Receives Funding for New Transparency Initiative

Georges Labrèche, a student in the Graduate Program in International Affairs, is the Co-Founder and Chief Data Officer of Open Data Kosovo, an NGO that believes opening data is essential in establishing good governance, government transparency, and accountability.

Bëhet evidentimi dhe vizualizimi i 686 hapësirave ku hudhen mbeturinat ilegalisht

Për pesë ditë kemi evidentuar 686 hapësira ku mbeturinat hudhen ilegalisht në Komunën e Gjakovës. Roli i Open Data Kosovo ka qenë ndërtimi i një platforme online, e cila këto hapësira të evidentuara do t’i paraqiste në një hartë me koordinata të sakta.

Debati për të dhënat e hapura dhe roli i Open Data në Ferizaj

Jemi befasuar me gatishmërinë e të rinjëve të Ferizajt dhe me pregaditjen e tyre profesionale në lëminë e Teknologjisë Informative të cilën nuk mund ta vërejmë ndryshe përderisa nuk sprovohen dhe nuk u jepet mundësia që të shfaqin talentin dhe kreativitetin e tyre.

Fondacioni “Open Data Kosova”, publikon të dhënat e prokurimit

ODK -ja, një fondacion që promovon transparencë, llogaridhënien dhe qeverisjen e mirë, pas një muaji pune, në marrëveshje me Komunën e Ferizajt, ka publikuar të dhënat nga puna e zyrës së prokurimit në 4 vjetët e fundit.

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo

Over the course of two weekends, Open Data Kosovo, with the support of UNDP SAEK Team, organized and ran digital capacity building workshops with the Girls Coding Kosova community.

Country Profile – State of OpenStreetMap in Kosovo

We don’t stop short at just opening and hosting data, we also actively engage the tech community and organize events like bootcamps where we build applications that transform open data into information and knowledge that can easily be accessed and understood.

Gjakova, komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit

Gjakova është bërë komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit për tri vitet e fundit, realizim ky në kuadër të projektit anti-korrupsion të UNDP-së, për hapje të databazës.

Gjakova hapë të dhënat e prokurimit

Punëtoritë janë organizuar nga Open Data Kosovo, dhe këta programer përveçse janë trajnuar se si t’i përpunojnë të dhënat dhe vizuelizojnë ato, janë prezantuar edhe me teknologji të reja.

Opening up Procurement Data at the Local Level

UNDP’s Support to the Anti-Corruption Efforts in Kosovo (SAEK) project, in cooperation with the Municipality of Gjakovë/Djakovica, Open Data Kosovo and Jakova Innovation Center, began the first Open Data bootcamp.

What’s UP – Të dhënat publike vijnë në opendatakosovo.org

What’s UP – Të dhënat publike vijnë në opendatakosovo.org

Open Data Kosovo for Digital Capacity Building

Open Data Kosovo (ODK) is a foundation supporting the idea that freely available and transparent data allows for innovative solutions to be implemented, while exposing the public to nascent and enabling technologies.

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo

The fourth day of the UNDP created SHIFT event “Week of Innovation Action” was held at the book cafe Dit e Nat in Prishtina/Prishtinë/Priština on Tuesday 25th of September 2014. This evening focused on challenges and opportunities with open data in Kosovo.