Updates

Kanadaja mbështet OJQ-të për projekte në luftimin e korrupsionit (Koha)
Fondi Kanadez për Iniciativa Lokale (CFLI) do të mbështesë projektet e përzgjedhura të Lëvizjes FOL, Shoqatës për Edukim dhe Përkujdesje Familiare (AEFC), ProActive, Open Data Kosova dhe Qendra për Ndihmë Ligjore dhe Zhvillim Rajonal (CLARD), si rezultat i të cilave do të themelohet Qendra Open Data për luftimin e korrupsionit. Lexo më shumë.

Të dhënat e hapura qeveritare: çelës për transparencë, llogaridhënie dhe shoqëri aktive (Riinvest)
Aktualisht, ODK hap të dhënat e mbledhura nga një numër i kufizuar i institucioneve, e që përbëjnë 12 institucione në total; si qeveritare ashtu edhe jo-qeveritare (siç janë: 5 komuna, 3 ministri dhe 4 OJQ). Përveç kësaj, ajo gjithashtu avokon për të dhëna të hapura në të gjitha nivelet. ODK sheh si përparësi të saj […]

Open Procurement Kosovo (ODECA)
UNDP and Open Data Kosovo initiated a partnership that started with one but lead to the opening of procurement databases of five municipalities in Kosovo. The initiative was also supported by the Canadian Fund for Local Initiatives. The databases which local governments opened went 3-5 years back providing deep insights into local government spending and […]

A Shout Out & a Deep Bow to the Data Academy Experts!
Feride Adili: hard-core coder, proud Open Data Kosovo emissary; involved in Data Academy workshop in Montenegro. Georges Labrèche: the most unpretentious and fashionable international hipster geek ever. A natural on stage, also a Systems Engineer, a Founder of Open Data Kosovo. Read more

Kosovo’s White Hat Hackers
In April this year, GCK, in association with Open Data Kosovo, organized the ‘Advanced Concepts of Python’ training, where the Ambassador of Canada, Louise LaRocque and the President of Kosovo, Atifete Jahjaga, visited the organizers. President Jahjaga has even engaged a girl from GCK in an internship in her department of technology. Read more

Point 4.0 Conference, Open Government and Open Data
Point 4.0 Conference’s first panel, „Open Government and Open Data: From Individual Champions to Standards“, we had a chance to hear Marko Rakar (Association Windmill, Croatia), Milica Kovačević (CDT, Montenegro), Georges Labrèche (Open Data Kosovo) and Lejla Ibranović (Transparency International BiH). Georges Labrèche introduced Open Data Kosovo, an organization aiming to help students develop their […]

Presidentja Jahjaga dhe ambasadorja e Kanadasë Louise LaRocque vizituan Open Data Kosovo
Presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga së bashku me ambasadoren e Kanadasë për Kosovë vizituan Open Data Kosovo në një trajnim që kishin organizuar për Girls Coding Kosovo “Përveq projekteve tjera që kemi diskutuar me investitorë të jashtme në plan është të hapet edhe një një qendër e cila do ti përmbushë jo vetëm nevojat e […]

Presidentja Jahjaga dhe ambasadorja LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data Kosovo”
Presidentja Jahjaga, së bashku me ambasadoren LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data”, përmes së cilit bëhet trajnimi i vajzave në përdorimin e teknologjisë informative. Ky projekt që është mbështetur nga qeveria e Kanadasë dhe nga Rrjeti i Grupe të Grave të Kosovës, ka për synim rritjen e transparencës së punës së institucioneve. […]

Bëhet evidentimi dhe vizualizimi i 686 hapësirave ku hudhen mbeturinat ilegalisht
Për pesë ditë kemi evidentuar 686 hapësira ku mbeturinat hudhen ilegalisht në Komunën e Gjakovës. Roli i Open Data Kosovo ka qenë ndërtimi i një platforme online, e cila këto hapësira të evidentuara do t’i paraqiste në një hartë me koordinata të sakta. Kjo platform do t’i ndihmoj Komunës së Gjakovës dhe kopanisë që mirret […]

Presidentja Jahjaga, së bashku me ambasadoren LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data Kosovo”
Presidentja Jahjaga, së bashku me ambasadoren LaRocque vizituan projektin e “Girls Coding Kosova, Open Data Kosovo”, përmes së cilit bëhet trajnimi i vajzave në përdorimin e teknologjisë informative. Ky projekt që është mbështetur nga qeveria e Kanadasë dhe nga Rrjeti i Grupe të Grave të Kosovës, ka për synim rritjen e transparencës së punës së […]

International Open Data Day in Kosovo
The International Open Data Day has been celebrated in Kosovo as well with a two-day Datathon, The initiative for the event has been taken from Open Data Kosovo (ODK) in partnership with FLOSSK and UNDP Kosovo. It was held in the premises of UNICEF Innovations Lab Kosovo, aiming to gather coders from different cities of […]

Debati per te dhenat e hapura dhe roli i Open Data ne Ferizaj (RTV TEMA)
Jemi befasuar me gatishmërinë e të rinjëve të Ferizajt dhe me pregaditjen e tyre profesionale në lëminë e Teknologjisë Informative të cilën nuk mund ta vërejmë ndryshe përderisa nuk sprovohen dhe nuk u jepet mundësia që të shfaqin talentin dhe kreativitetin e tyre. Kjo na ka shtyrë që të mendojmë që në bashkëpunim me Canada […]

More men, more corruption? (UNDP – Voices from Eurasia)
In December, we launched a survey report shedding new light on how corruption affects women and men in civil service in Kosovo. We were struck by one of the key results: the positive correlation between higher representation of men in decision-making institutions and higher levels of corruption. Are women just less corrupt than men? Read […]

Fondacioni “Open Data Kosova”, publikon të dhënat e prokurimit (KOHA)
ODK -ja, një fondacion që promovon transparencë, llogaridhënien dhe qeverisjen e mirë, pas një muaji pune, në marrëveshje me Komunën e Ferizajt, ka publikuar të dhënat nga puna e zyrës së prokurimit në 4 vjetët e fundit. Lexo më shumë

ODK bënë publike të dhënat e prokurimit në Ferizaj (Ferizaj Press)
Pas hapjes së të dhënave të prokurimit të Komunës së Ferizajt e cila u bë me iniciativën e Open Data Kosovo,të dielën ka përfunduar edhe punëtoria e procesimit të dhënave të hapura ku për dy vikende radhazi, për 4 ditë, këta të rinj punuan pa u ndalur për të procesuar dhe vizualizuar ato. Lexo më […]

Vitia hap të dhënat e Zyrës së prokurimit për qytetarët (KOHA)
Kryetari i Vitisë, Sokol Haliti, ka thënë se Komuna është e gatshme që punën e saj ta bëjë sa më transparente për qytetarë , në mënyrë që ata të dinë se ku shkojnë mjetet që grumbullohen nga taksat e tyre. Lexo më shumë

Opening data in Kosovo: The curious case of Gjakova (UNDP – Voices from Eurasia)
Our joint quest to open data in Kosovo began on a September morning over coffee in Pristina. We were already funding the platform to visualize institutional spending and revenues, and had recently completed the “For Digital Prishtina” hackathon – with two projects designed to make spending and recruitment more transparent. Read more

Kosovo girls code on open data for the weekend (Digjitale)
Girls Coding Kosova have been experiencing the beauty of coding, through a workshop organized jointly with Open Data Kosovo and UNDP Kosovo, which today marked the completion of a coding adventure that started last week. Read more

Edhe Vitia hapë të dhënat (Ferizaj Press)
Të hënën Kryetari i Vitisë ka pritur përfaqësuesit e Open Data Kosovo me të cilët kanë arritur marrëveshje për hapjen e të dhënave të prokurimit për 4 vitet e fundit. Përfaqësusit e Open Data Kosovo i ka pritur kryetari i Vitisë z.Sokol Haliti i cili shprehu gatishmëri të bashkëpunojë me Open Data Kosovo për hapjen […]

Edhe Vitia hapë të dhënat (Vitia Live)
Jemi të gatshëm për çdo lloj transparence, jemi të gatshëm që të dëshmojmë këtë dhe që edhe qytetarët të dijnë se ku shkojnë mjetet e tatimpaguesve. Sipas projektit që u prezentua gjat takimit që zhvilluam me Open Data Kosovo, qytetarët do të kenë mundësi të shohin të dhënat që do të bëjmë publike në mënyrë […]

Ferizaj hap te dhenat (Ferizaj Press)
“Ne duam që të jemi model i qeverisjes së mirë dhe do të jemi të hapur për qdo bashkëpunim duke përfshirë këtu edhe hapjen e të dhënave të Komunës së Ferizajt. Ne jemi duke punuar për këtë komunitet prandaj nuk kemi asgjë për të fshehur, dhe qdo gje që promovon transparence dhe llogaridhënje ne do […]

Open Data Kosovo ka filluar procesimin e të dhënave të Prokurimit në Ferizaj (Ferizaj Press)
Në një puntori e cila ka filluar nga dita e djeshme ka filluar përpunimi dhe vizualizimi i të dhënave të Prokurimit në Komunën e Ferizajt. Kjo po bëhet me zhvilluesit e programimit lokal nga Ferizaj. Ky procesim i të dhënave dhe bërjes publike të të dhënave të Prokurimit në Komunën e Ferizajt ka filluar dje […]

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo (Akvo RSR)
Over the course of two weekends, Open Data Kosovo, with the support of UNDP SAEK Team, organized and ran digital capacity building workshops with the Girls Coding Kosova community. The workshop activities aimed to have young women involved in computer science engaged in gender issues and anti-corruption efforts by using their digital skills to process […]

Open Data Bootcamp by Girls Coding Kosova and UNDP (Digjitale)
This weekend is active again, especially for the girls interested in technology. They will have the chance to attend a fantastic event organized jointly with Girls Coding Kosova, UNDP and Open Data Kosovo. Read more

Lajme – Komuna e Gjakovës publikon të dhënat e prokurimit (TV Syri Vision)
https://www.youtube.com/watch?v=nvaQLd0oxgY

Lajmet 19 Nentor 2014 (RTV TEMA)
https://www.youtube.com/watch?v=5FOdtIfvPkg&t=1375

Country Profile – State of OpenStreetMap in Kosovo (OpenCage Data Blog)
We don’t stop short at just opening and hosting data, we also actively engage the tech community and organize events like bootcamps where we build applications that transform open data into information and knowledge that can easily be accessed and understood. We do this because we acknowledge that data by itself is useless, we need […]

What’s UP – Te dhenat publike vijne ne opendatakosovo.org (RTV21)
https://www.youtube.com/watch?v=nveBgqO3Kpk

Gjakova, komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit (Gazeta Express)
Gjakova është bërë komuna e parë që hapë të dhënat e prokurimit për tri vitet e fundit, realizim ky në kuadër të projektit anti-korrupsion të UNDP-së, për hapje të databazës.Pritet që projekti të vazhdojë të realizohet në Komunën e Prishtinës, Ferizaj, dhe bashkëpunimi do të bëhet me programerë të atyre qyteteve që do të bashkëpunojnë […]

Gjakova hapë të dhënat e prokurimit (Kosova Press)
Punëtoritë janë organizuar nga Open Data Kosovo, dhe këta programer përveçse janë trajnuar se si t’i përpunojnë të dhënat dhe vizuelizojnë ato, janë prezantuar edhe me teknologji të reja. Lexo më shumë

Opening up Procurement Data at the Local Level (UNDP Kosovo)
UNDP’s Support to the Anti-Corruption Efforts in Kosovo (SAEK) project, in cooperation with the Municipality of Gjakovë/Djakovica, Open Data Kosovo and Jakova Innovation Center, began the first Open Data bootcamp. The bootcamp brings together software engineers who, over a period of three weekends, teach young programmers applications which are used to visualize data. Read more

Open Data Kosovo for Digital Capacity Building (Digjitale)
Open Data Kosovo (ODK) is a foundation supporting the idea that freely available and transparent data allows for innovative solutions to be implemented, while exposing the public to nascent and enabling technologies. It’s based on the work of logical digital actors and contributes to stimulate a vibrant tech scene. Read more

Support to Anti-Corruption Efforts in Kosovo (UNDP Kosovo)
The fourth day of the UNDP created SHIFT event “Week of Innovation Action” was held at the book cafe Dit e Nat in Prishtina/Prishtinë/Priština on Tuesday 25th of September 2014. This evening focused on challenges and opportunities with open data in Kosovo. Among the invited speakers was Andrew Russell, Resident Representative of UNDP and UN […]